Aanvangsbegeleiding

Vanaf schooljaar 2019-2020 krijgen scholen jaarlijks een bijkomende omkadering om aanvangsbegeleiding te organiseren om de beginnende leerkracht een krachtige start te geven.
Associatie Universiteit Hasselt - Hogescholen Limburg (AUHL) wil aanvangsbegeleiders en mentoren uit zowel basisonderwijs als secundair onderwijs hierbij ondersteunen door een professionaliseringstraject aan te bieden dat bestaat uit 3 pijlers:

VORMING 

Binnen dit opleidingstraject reiken we basishandvaten aan om aanvangsbegeleiding voor starters op te zetten. 
AUHL biedt deze vorming gratis aan. In 2021 starten we opnieuw op. Er worden vijf sessies voorzien in een combinatie van online en on campus onderwijs (in functie van de op dat moment geldende coronamaatregelen). Data zijn 23 februari, 10 en 22 maart, 29 april en 21 mei 2021. Meer info of inschrijven? Mail naar aanvangsbegeleiding@auhl.be  

LENA - LEREND NETWERK VOOR AANVANGSBEGELEIDING 

Om de situatie van startende leraren te versterken dienen scholen en schoolgemeenschappen hun startende leerkrachten te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling gedurende de eerste jaren van hun onderwijsloopbaan. Zo kunnen startende leerkrachten uitgroeien tot competente en talentrijke leerkrachten. Om een context uit te bouwen waarin de startende leerkracht gesteund wordt bij zijn professionalisering reikt associatie AUHL een helpende hand door haar aanbod inzake aanvangsbegeleiding. Naast het vormingsaanbod en de mogelijkheid tot coaching op de werkvloer vormt het “lerend netwerk voor aanvangsbegeleiding” of LENA het sluitstuk van dit aanbod.

LENA is een schooloverstijgend platform waarbij alle actoren (aanvangsbegeleiders, directie, pedagogische begeleiding…) die te maken hebben met aanvangsbegeleiding ervaringen kunnen uitwisselen.

De kick-off van LENA vond plaats op maandag 25 januari 2021 van 20.00u tot 21.30u en dit volledig online. In een inspirerende key-note van Johan De Wilde, auteur van het boek De startende leraar, bekeken we samen hoe LENA scholen kan ondersteunen bij de aanvangs- en loopbaanbegeleiding en verdere professionalisering van startende leerkrachten. 

Blijf op de hoogte van de toekomstige organisaties van LENA en meld je hier aan . 

 

COACHING OP DE WERKVLOER 

 

De aanvangsbegeleiders en mentoren die de vorming volgen of volgden kunnen intekenen voor een coachingstraject op maat in de eigen school. Op vraag van én in dialoog met de scholen zetten we een ondersteuningstraject uit in de eigen schoolomgeving voor de aanvangsbegeleiders. Dit kan zowel individueel als in groep.
Voor meer informatie: mail naar aanvangsbegleiding@auhl.be

Wil je deel uitmaken van dit lerend netwerk en geen enkele activiteit in de toekomst missen? Ontvang alle uitnodigingen en nieuwtjes: meld je meteen hier aan om gratis lid te worden van dit lerend netwerk 

© 2019 | Leraar in Limburg is een project van AUHL i.s.m. UHasselt en Hogeschool PXL

disclaimer | cookies | privacy | design

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • LinkedIn