top of page
testimonials7.jpg
LeraarinLimburg9.png

LENA - Lerend Netwerk voor Aanvangsbegeleiding

LENA is een schooloverstijgend platform waarbij alle actoren (aanvangsbegeleiders, directie, pedagogische begeleiding…) die te maken hebben met aanvangsbegeleiding ervaringen kunnen uitwisselen.

EERSTVOLGENDE ACTIVITEIT  

Zodra de volgende activiteit is gepland verschijnt ze op deze pagina. Iedereen die is aangemeld krijgt automatisch alle aankondigingen en uitnodigingen in de bus. 

Nog niet aangemeld? Doe het snel: hier aanmelden voor het lerend netwerk

RECENTSTE VOORBIJE ACTIVITEIT  /   NETWERKEVENT LENA

 

'Een duurzame aanpak van aanvangsbegeleiding. Stop de uitstroom van starters". 

Locatie: ONLINE 

Donderdag 19 januari 2023    |   19u - 21u 

De berichtgeving en media-aandacht van de afgelopen maanden, hebben het lerarentekort opnieuw centraal op de agenda geplaatst.  Het acute lerarentekort is het resultaat van een veelheid aan factoren: lage instroom, stijgende uitval en grote uitstroom van leraren, en startende leraren in het bijzonder.  Rond deze thematiek organiseerden wij opnieuw een heel boeiende lezing. Wie ze gemist heeft kan de gehele sessie hier bekijken. 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KEYNOTE

Virginie März - professor onderwijskunde UCLouvain 

 

In deze lezing zal prof. Virginie März inzoomen op hoe aanvangsbegeleiding vormgegeven kan worden om de uitstroom van starters te voorkomen. We nemen de diversiteit van starters onder de loep, gaande van frisse nieuwkomers, tijdelijke krachten, tot zij-instromende professionals. We bespreken duurzame modellen van aanvangsbegeleiding, waarin een waarderende en gedeelde aanpak naar voren geschoven worden. Op het einde van deze lezing willen we aanzetten tot nadenken over de werkomgeving van de startende leraar, de functie die aanvangsbegeleiding daarin kan vervullen en hoe personeelsbeleid zo vormgeven kan worden opdat het potentieel van startende leraren kan vrijkomen. 

DOWNLOAD: de Powerpoint presentatie  van Virginie März  

REFLECTIE VANUIT HET WERKVELD

Dir. Tom Cox - coördinerend directeur van de scholengemeenschap Sint-Quintinus Hasselt

 

Vanuit de eigen aanpak met betrekking tot startende leerkrachten in zijn scholen zal directeur Tom Cox inpikken op de inzichten vanuit de key-note van Virginie März en ze vertalen naar de concrete dagdagelijkse onderwijspraktijk in zijn scholengroep en in het onderwijsveld in het algemeen.   

Dit event vond volledig online plaats op donderdag 19 januari van 19.00u tot 21.00u. De inschrijvingen zijn afgesloten 

VORIGE ACTIVITEITEN

De kick-off van LENA vond plaats op maandag 25 januari 2021 van 20.00u tot 21.30u en dit volledig online. In een inspirerende key-note van Johan De Wilde, auteur van het boek De startende leraar, bekeken we samen hoe LENA scholen kan ondersteunen bij de aanvangs- en loopbaanbegeleiding en verdere professionalisering van startende leerkrachten. 

Op 26 april 2021 namen we een kijkje over het muurtje en gaven we het woord aan dr. Michelle Helms-Lorenz van de Universiteit van Groningen voor een boeiende online uiteenzetting over haar onderzoek met betrekking tot aanvangsbegeleiding in Nederland. Fenny Van Daalen, schoolopleidster Gomaruscollege, lichtte vervolgens toe hoe aanvangsbegeleiding op de werkvloer gebeurt. Om af te sluiten was er ruimte om ideeën en inzichten uit te wisselen in kleinere break-out rooms.

De activiteiten in 2021-2022.

 

De eerste activiteit van academiejaar 2021-2022  was opnieuw een boeiende online lezing op maandag 8 november, waarin Geert Kelchtermans, hoogleraar KULeuven vanuit zijn expertise een blik wierp op de aanvangsbegeleiding in het Vlaams onderwijs.  Om de opname van de lezing te bekijken: klik hier 

De tweede lezing vond eveneens nog online plaats op donderdag 10 maart 2022 van 19.30u tot 21.00u. Ronny Vanderspikken stond toen stil bij het leren in team en als team. Vanuit zijn expertise in het onderwijs heeft hij veel te vertellen over hoe we van de school een aantrekkelijke leerplek kunnen maken door het teamwerk en het teamleren te versterken. Klik hier voor meer informatie 

geert_kelchtermans.jfif
Virginie März2b.jpg
RonnyVanderspikken.jpg

Wil je deel uitmaken van dit lerend netwerk en geen enkele activiteit in de toekomst missen?

Ontvang alle uitnodigingen en nieuwtjes: meld je hier aan om gratis lid te worden van dit lerend netwerk

bottom of page